Fysiotherapiebehandelingen

De fysiotherapeuten bij Fysio Twenterand hebben zich breed ontwikkeld om u zo gericht mogelijk te kunnen helpen bij lichamelijke klachten. Lees hier meer over manuele therapiesportfysiotherapieoedeemtherapie, geriatrische fysiotherapie, kinderfysiotherapie en onze overige specialisaties. Wilt u meer informatie over onze specialisaties of direct een afspraak maken voor fysiotherapie in Vriezenveen of Westerhaar? Bel gerust naar: 0546-898000

Ergotherapiebehandelingen

De ergotherapeute bij Fysio Twenterand richt zich op het mogelijk maken van het handelen met en het verminderen van een beperking of stoornis gericht op het bevorderen van zelfstandigheid. Beperkingen of stoornissen kunnen zijn:

 

  • Lichamelijke stoornissen (o.a.: pijn, bewegingsbeperkingen, verminderd uithoudingsvermogen)

  • Zintuiglijke problemen (o.a.: evenwicht, zien, horen, voelen)

  • Cognitieve klachten (o.a.: plannen, concentratie, structuur)

  • Psychische problemen (o.a.: overbelasting, angst)

 

Wilt u meer informatie over ergotherapie of direct een afspraak maken, bel gerust naar 0546-898000

 

 

Specialisaties bij Fysio Twenterand

Manuele therapie

Manuele therapie

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, gepaard kunnen gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De manueel therapeut werkt vanwege zijn specifieke kennis en vaardigheden vooral aan klachten van de wervelkolom.

Tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert de verminderde beweeglijkheid te herstellen of een teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training. Soms vult de manueeltherapeut een behandeling aan met manipulaties (in de volksmond ook wel ‘kraken’ genoemd). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Met nadruk willen we vermelden dat er dus niet standaard bij elke behandeling ‘gekraakt’ wordt.

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapie

Sportfysiotherapeuten werken met topsporters, sporters en sportteams, maar hanteren dezelfde dynamische benadering ook bij niet-sporters. De sportfysiotherapeut is sport-minded en weet daarom als geen ander hoe u zich voelt als u geblesseerd bent. Het doel van de behandeling zal altijd zijn om u zo snel mogelijk weer terug op (topsport)niveau te krijgen.

Naast de behandeling krijgt u advies hoe u tijdens deze vervelende periode zo fit mogelijk kunt blijven. Op deze manier wordt uw conditie onderhouden net als de spierkracht van andere delen van het lichaam. Wanneer u als niet-sporter actiever wilt worden, maar niet goed weet hoe te beginnen, wat verantwoord is of wat het beste bij u past, kies dan ook voor de sportfysiotherapeut.

Oedeemtherapie

Oedeemtherapie

De belangrijkste te behandelen oedeemvorm is lymfoedeem. Dit ontstaat bij het slecht functioneren van het lymfestelsel door:

  • Het verwijderen van lymfeknopen bij kwaadaardige processen. 
  • Niet of slecht functioneren van het lymfesysteem door wonden of ontstekingen.
  • Slecht functioneren van het lymfesysteem in combinatie met andere oedemen.
  • Aangeboren vormen van lymfoedemen. Deze ontstaan zonder aanwijsbare oorzaak of soms door een trauma of ziekteproces en vaak al op jonge leeftijd.

Lymfoedeem is niet te genezen, maar goed te behandelen. Met behulp van een combinatietherapie met manuele lymfedrainage, compressietherapie en later steunkousen, wordt er oefentherapie gegeven gericht op de afvoer van lymfevocht. Lymfoedeem is eiwitrijk en dus hard oedeem dat soms ook met speciale oedeemgrepen behandeld wordt.

Geriatrische fysiotherapie

Geriatrische fysiotherapie

De geriatriefysiotherapeut heeft zich gespecialiseerd in de complexe problematiek die vooral voorkomt bij ouderen en patiënten met bepaalde aandoeningen, zoals de ziekte van Parkinson. Omdat een mens op oudere leeftijd minder goed in staat is om veel en intensief te bewegen, gaat de conditie snel achteruit. ‘Rust roest’, oftewel: niet bewegen zal de achteruitgang versnellen. Door ouderdom of ziekte is een goed functionerend lichaam niet meer vanzelfsprekend. Alledaagse dingen worden moeilijk uitvoerbaar en de kans op vallen neemt toe.

Het doel van geriatrische fysiotherapie is het verminderen van lichamelijke achteruitgang en het behouden of vergroten van zelfstandigheid. De patiënten krijgen vooral oefentherapie gericht op het verminderen van klachten bij hun dagelijks bewegen en het voorkomen van achteruitgang.

Kinderfysiotherapie

Kinderfysiotherapie

De kinderfysiotherapeut is gespecialiseerd in het bewegingsapparaat van kinderen en jeugdigen tussen de 0 en 16 jaar m.b.t. de ontwikkeling en hun bewegend functioneren. Er wordt altijd gewerkt volgens een behandelplan en waar nodig in overleg met andere disciplines zoals de arts, leerkracht, logopedist of ergotherapeut. De praktijkruimte is speciaal ingericht voor het werken met kinderen.

Na aanmelding wordt uw kind geobserveerd en onderzocht en wordt de hulpvraag achterhaald. Naast een vraaggesprek testen we ook de vaardigheden van uw kind en gaan we na in hoeverre een kinderfysiotherapeutische behandeling zinvol is.

Met kindgericht oefenmateriaal wordt het plezier in bewegen vergroot en proberen we bepaalde vaardigheden uit te lokken. Als ouder of verzorger wordt u volledig bij de behandeling betrokken. Bij baby’s of kinderen die een ernstige beperking hebben, kan de kinderfysiotherapeut ook bij u thuis komen voor de behandeling.

Kinderen waarvan de motorische vaardigheden achterblijven, kunnen het plezier in bewegen verliezen. Ook schoolprestaties kunnen achterblijven. Ook als ouder kunt u merken dat uw kind moeite heeft met bepaalde vaardigheden, zoals fietsen, kleuren, schrijven of zwemmen, Een verwijzing is niet nodig. Ook uw huisarts of consultatiebureau kan uw kind doorsturen naar Fysio Twenterand.

Ergotherapie

Ergotherapie

De ergotherapeut richt zich op dagelijkse handelingen, het mogelijk maken van participatie en het zelfstandig functioneren.

Door zorg op maat aan de hand van advies, training en eventuele hulpmiddelen/aanpassingen, is het doel van de ergotherapeut het (weer) mogelijk maken om dagelijkse activiteiten uit te voeren; thuis, op het werk, bij de studie, tijdens sport en vrije tijd. Ergotherapie is toepasbaar bij alle leeftijden; zowel jong als oud.

De ergotherapeut houdt zich onder andere bezig met:

Bewegen:

Angst voor bewegen: Bang zijn om te vallen, over beweeglijk zijn, moeite met oog- hand coördinatie en fijne motoriek, problemen in de samenwerking van beide handen, moeite met vloeiende oog volg bewegingen, houding.

Zintuiglijke prikkels:

Overgevoeligheid voor tastprikkels: aanraken door anderen, kammen van het haar, niet houden van spelen met zand of vingerverf, concentratie.

ADL (activiteiten in het dagelijks leven):

Moeite met aan- en uitkleden, moeite met veters strikken, problemen met eten en drinken, weinig of moeilijk spelen, problemen met hobby’s/vrije tijd, huishoudelijke taken.

Kleuter- en schoolse vaardigheden:

Moeite met knippen, scheuren, vouwen, plakken, kleuren. Problemen met schrijven: slordig handschrift, laag tempo, schrijfkramp. Moeite met het aanleren van nieuwe vaardigheden. Moeite met planning en structuur.